02-09-2020, 10:31
ABD kanadında geçtiğimiz işlem günü Beyaz Saray’dan gelen açıklamalar kritikti. Öncelikle ABD Başkan Donald Trump, devam eden ırkçılık ve polis şiddeti karşıtı protestolara yönelik Adalet Bakanlığı ve İç Güvenlik Bakanlığı’nın ortak bir operasyonla ‘‘Solcu sivil itaatsizlik eylemleri’’ olarak değerlendirdiği şiddet olaylarını soruşturmaya hazırlandıklarını açıkladı. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Senato'daki Cumhuriyetçi çoğunluğun lideri Senatör Mitch McConnell ile yeni bir koronavirüs yardım tasarısı üzerine her gün görüşmekte olduğunu ifade ederek, ‘’Bu tasarı Amerikan halkı için çok önemli. Mitch'in çocuklara, istihdama yardım ve küçük işletmeler için yükümlülük korumaları sağlayacak yeni bir tasarıyı gelecek hafta getireceğinden umutluyum’’ şeklinde konuştu. Mnuchin, ABD ekonomisinin güçlenmekte olduğuna dair işaretler bulunduğunu da sözlerine ekledi. Beyaz Saray ticaret danışmanı Peter Navarro da ABD’nin TikTok ve WeChat'ten sonra daha fazla Çin yapımı yazılım ve uygulamayı hedef alabileceğini kaydetti. Diğer tarafta Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard, ekonominin yeni tip koronavirüs salgınıyla ilgili belirsizliklerle yüzleşmeye devam ettiğini belirterek, gelecek aylarda uyumlaştırıcı bir para politikasına dönmenin önemli olacağını söyledi. Makroekonomik takvimde ise Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) tarafından yayınlanan verilere göre, ABD’de imalat PMI, Ağustos ayında 54.5 puan olan piyasa beklentilerini aşarak 56.0 puan seviyesinde gerçekleşti. Ayrıca IHS Markit’in Ağustos ayına ilişkin verilerine göre ABD’de üretim PMI, 53.6 puan olan beklentilerin gerisinde 53.1 puan oldu.